Contact opnemen

Meer informatie of de mogelijkheden bespreken?
Wij helpen je graag!


Offerte aanvragen

Diamantweg 18
1812 RC Alkmaar

info@bonton.nl
​Tel: 088 472 0011

BTW-nummer
NL860242006 B.01

KVK-nummer
75333236

bonton contact opnemen afval scheiden gemma beemsterboer

Contact

Naam(Vereist)
We gaan vertrouwelijk om met jouw gegevens (privacy)

Veel gestelde vragen

  • Waarom zouden wij afval scheiden?

    Afval scheiden biedt een bedrijf de kans om zich ethisch te distantiëren van andere bedrijven. Dit komt omdat afval scheiden goed voor het milieu is. Afval scheiden zorgt namelijk voor een makkelijker proces in het hergebruiken en recyclen van materialen. Hergebruiken en recyclen zorgt voor minder gebruik van primaire grondstoffen, en voor minder Co2 uitstoot. (Milieu centraal, 2020). Ook is het doel van de rijksoverheid om in 2030 voor 50% circulair te zijn. Momenteel zijn er al wet- en regelgeving op afval scheiden, maar de verwachting is dat dit aanzienlijk gaat versterken door de gestelde doelen (Rijksoverheid, 2020). Het doel na 2030 is om volledig circulair te zijn in Nederland voor 2050. Je kan dus maar beter nu al beginnen met afval scheiden, voor financiële, ethische en wettelijke redenen. Het toekomstperspectief van de overheid laat zich sinds kort al concreter zien in de wetswijziging LAP 3.0. Deze wetswijziging (die per mei 2020 ingaat) zorgt ervoor dat er strenger wordt gekeken naar bedrijfsafval. Hierin staat dat het wettelijk verplicht is om als bedrijf afval gescheiden in te zamelen en te laten ophalen (VANGbuitenshuis, 2020).

    Bovendien zorgt afval scheiden ervoor dat grondstoffen gemaakt worden van gebruikte producten. Met deze grondstoffen is het weer mogelijk om gerecyclede producten te maken. Zo maak je de cirkel al vrij snel rond met afval scheiden. In het klimaatakkoord (Rijksoverheid, 2019) is opgenomen om de uitputting van grondstoffen tegen te gaan. Afval scheiden biedt hierbij kansen.

    Daarnaast is het belangrijk om naast afval scheiden zelf, ook duurzame producten in te kopen. Duurzame producten zijn vaak gemaakt van recyclebaar materiaal. De producten zijn dus beter te scheiden, en te recyclen. Hierdoor komt er een reductie in de hoeveelheid restafval, wat een positieve invloed heeft op het klimaat, en de kosten van jouw bedrijf!

  • Wat zijn de voordelen van afval scheiden?

    De voordelen van afval scheiden zijn zichtbaar bij het milieu, maar ook bij de financiën van het bedrijf. Afval scheiden zorgt namelijk voor een makkelijker proces in het hergebruiken en recyclen van materialen. Hergebruiken en recyclen zorgt voor minder gebruik van primaire grondstoffen, en voor minder Co2 uitstoot. (Milieu centraal, 2020). Ook zijn er financiële voordelen aan afval scheiden. Vaak is het afval scheiden goedkoper voor bedrijven dan dat zij de verschillende afval stromen gezamenlijk inzamelen en ophalen (Milieu Centraal, 2020).

    Daarnaast is het belangrijk om naast afval scheiden zelf, ook duurzame producten in te kopen. Duurzame producten zijn vaak gemaakt van recyclebaar materiaal. De producten zijn dus beter te scheiden, en te recyclen. Hierdoor komt er een reductie in de hoeveelheid restafval, wat een positieve invloed heeft op het klimaat.

    Als je duurzame producten inkoopt, worden de kosten op je restafval minder. Dit komt omdat duurzame producten vaak makkelijk recyclebaar zijn. Dit zie je dus direct terug in de vermindering van je kosten.

  • Hoe kan ik afval scheiden?

    Afval scheiden is makkelijk. Het begint allemaal bij het inzamelen. Om afval te scheiden, heb je afval inzameling modules nodig die het mogelijk maken om verschillende afvalstromen in te zamelen. Goede voorbeelden van zulke modules zijn bijvoorbeeld de Bontons. (Bonton, 2020). Afval scheiden doe je bij de bron. Zodra je afval gescheiden inzamelt, zoek je contact bij je lokale afvalinzamelaar. Bij deze afvalinzamelaar meld je hoe vaak en welke afvalstroom wekelijks moet worden opgehaald bij jouw locatie. Vaak is dit goedkoper dan dat je de verschillende afvalstromen gezamenlijk inzamelt!

    Daarnaast is het belangrijk om naast afval scheiden zelf, ook duurzame producten in te kopen. Duurzame producten zijn vaak gemaakt van recyclebaar materiaal. De producten zijn dus beter te scheiden, en te recyclen. Hierdoor komt er een reductie in de hoeveelheid restafval, wat een positieve invloed heeft op het klimaat.

  • Waar begin ik voor mijn bedrijf?

    Het begint allemaal bij het inzamelen. Om afval te scheiden, heb je afval inzameling modules nodig die het mogelijk maken om verschillende afvalstromen in te zamelen. Goede voorbeelden van zulke modules zijn de Bontons. (Bonton, 2020). Afval scheiden doe je bij de bron. Zodra je afval gescheiden inzamelt, zoek je contact bij je lokale afvalinzamelaar. Bij deze afvalinzamelaar meld je hoe vaak en welke afvalstroom wekelijks moet worden opgehaald bij jouw locatie. Vaak is dit goedkoper dan dat je de verschillende afvalstromen gezamenlijk inzamelt! Om het afval scheidt proces te optimaliseren, is het belangrijk om te kijken welke afvalstromen jouw bedrijf het meeste gebruikt. Dit voorkomt onnodige aankopen. Om dit te monitoren, zal je gewoon de klep van de afvalbak af en toe open moeten doen en kijken wat er in zit. Als er veel plastic in zit, dan weet je dat je meerdere plastic inzamelmodules moet inkopen, en dit ook vaker of in grote getalen moet laten ophalen.

  • Wat mag er in welke afvalstroom?

    Voor de Bonton bieden wij verschillende soorten afvalstromen aan om je afval te scheiden. Naast de basis afvalstromen is het ook mogelijk om je eigen afvalstroom te ontwerpen en toe te voegen (neem hiervoor contact met ons op). De basis afvalstromen voor de Bonton zijn:

    Papier | Plastic | GFT | Bekers | PMD | Restafval

    ​Met de tool van Milieucentraal kun je snel zien wat je in welke afvalbak hoort te gooien:

    Afvalscheidingswijzer

Draag bij
aan een wereld
zonder afval.