Hoe kom je tot een strategisch afvalbeleid? “Door met elkaar in gesprek te gaan,” aldus Marit Bus, implementatiemanager GP Groot inzameling. “Een strategisch afvalbeleid begint bij het in kaart brengen van de hoeveelheid, samenstelling en herkomst van zakelijk bedrijfsafval. Iedere afval- en grondstofstroom wordt daarom met de klant besproken. De vragen die we hierbij stellen zijn:
De antwoorden hierop vormen de basis voor het strategisch afvalbeleid. Alles is erop gericht om afval geen afval te laten blijven, maar weer in te zetten als grondstof voor een nieuw product. Bij GP Groot noemen wij dit de cirkel rondmaken.”
Bus vervolgt: “Op 100 gemeentelijke locaties in Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest en Zoeterwoude hebben we een inventarisatie uitgevoerd. Hieruit bleek dat veel herbruikbare materialen als restafval werden weggegooid. Zonde! Bij de start van de samenwerking hebben we dan ook direct verbeteringen doorgevoerd. We zijn gestart om keukenafval (swill/organisch), plastic (PMD) en koffiebekers apart in te zamelen en te verwerken. Schone stromen zorgen voor een beter recyclingresultaat. Daarvoor zijn niet alleen de juiste inzamelmiddelen nodig, maar vooral ook de bewustwording en gedragsverandering van medewerkers.”
Bij de Gemeente Leiden hebben we op twee manieren bewustwording gecreëerd. Bus:
“Samen met de Gemeente Leiden kijken we niet alleen naar wat voor afvalstromen er worden ingezameld, maar ook naar de hoeveelheid bedrijfsafval. We analyseren de weegdata: zijn containers heel vol of juist erg leeg? Aan de hand daarvan bepalen we of er meer of minder containers nodig zijn. Misschien is er wel behoefte aan een perscontainer in plaats van een rolcontainer. De resultaten van de analyse bespreken we structureel met alle belanghebbenden. Soms staan we voor uitdagingen en hebben we het antwoord ook niet meteen. De wereld om ons heen is volop in beweging qua verwerkingstechnieken, wetgeving en productie. Om dan samen proactief de juiste afwegingen voor de beste oplossing te maken, maakt het dynamisch. Dit geeft de juiste spirit aan de relatie die je voor langere tijd met elkaar aangaat. Samen kijken we continu naar alle mogelijkheden om afval te verminderen. Zo blijft Gemeente Leiden stappen zetten richting een duurzame toekomst en verlaagt zij de milieu impact voor haar inwoners.”